Çalışma Saatleri
Pazartesi – Cumartesi
09:00 – 20:00
Kimse başarısız olacağını öngördüğü bir evliliğe evet demez. Ancak birçok çift, belki o günden şu ana kadar olan sürede tarafların birbirine karşı olan tavırlarında meydana gelen değişmelerden, ailelerin karşılıklı baskı veya anlaşamamazlığından, belki sadakat, maddi durum veya zaman aşımına uğramışlıktan ileri gelen problemlerden dolayı boşanma yoluna gidebilir. Elbette ki bu durum dünyanın sonu değildir. Hem taraflar hem de varsa çocuklar için kritik ve zor bir süreç olsa da doğru yönetildiğinde sağlıklı boşanma mümkündür.
Boşanma süreci doğası itibari ile huzurlu ve kolay bir süreç değildir. Gerek karar aşaması, gerek karar verildikten sonraki dönem son derece stresli ve yıpratıcıdır. Karar aşamasına gelmek için gece gündüz kendinizi sorgularsınız.
Karar verdikten sonra ise zaman zaman eski anılar canlanır, doğru kararı verip vermediğinize dair içsel sorgulamanız devam eder ve bu sorgulamaya gelecek kaygısı eşlik etmeye başlar. Her evliliğin sonu, tipik olarak öfke, üzüntü, endişe ve korku dahil olmak üzere bir sürü duyguyu açığa çıkarır. Bu hisler siz beklemediğiniz bir anda yükselebilir ve sizi hazırlıksız yakalayabilir. Bu durumda kendinizi savunmasız ve güçsüz hissetmeniz ise son derece doğal ve normaldir.
Boşanma sürecinde her ne kadar belkide yapmak istediğiniz en son şey olsa da eski eşinizle yazışmak, konuşmak, yüz yüze görüşmek durumunda kalırsınız. Bu görüşmeler sırasında boşanmanıza neden olan sorunların yeniden ortaya çıkması çok muhtemeldir. Bu sorunların tartışıldığı bir ortam doğası itibariyle gergin olduğundan, taraflar arasında anlaşmanın sağlanması haliyle zorlaşır. Duygular bu denli yüksekken önemli olan detayları hatırlamak da güç olabilir.
Çocuklar dahil olduğunda iş elbette ki daha da zorlaşır çünkü boşanma çocuklar için travmatik bir deneyim olma tehlikesi taşır. Ancak unutulmamalıdır ki konuya ilişkin araştırmalar çocukların boşanmayı izleyen iki yıl içerisinde iyi uyum özellikleri gösterdiğini destekler.
Buna ek olarak devam eden yüksek çatışmalı evliliklerin çocukların psikolojileri üzerinde daha kötü bir etkisi olduğu da araştırmalarla tespit edilmiştir. Dolayısıyla, gerçekten içinde bulunmak istemediğiniz bir evlilik varsa, çocuklarınızın iyiliğini düşünerek o evliliği sürdürmeniz onlara uzun vadede daha çok zarar verecektir çünkü sağlıklı boşanma sağlıksız süren bir evlilikten daha doğru bir seçenektir.
Bahsedilen bütün bu özellikler boşanma sürecinin ilk bakışta göze çarpan temel noktalarıdır. Her boşanma kendine özgü başka değişkenler içerir, dolayısıyla birbirinden farklıdır. Ancak her boşanma süreci basit veya komplike olması farketmeksizin her iki taraf için de zordur.
Kadın olarak boşanma sürecini ve sonrasını sağlıklı bir biçimde yönetmek ayrı sorumlulukları beraberinde getirirken, erkek olarak bunları sağlıklı atlatabilmek farklı güçlükleri doğurur. Dolayısıyla bu sürecin organik bir parçasıyken onu sağlıklı yönetebilmek daha da zor olabilir. Psikolojik destek bu bağlamda hem sizin, hem ailenin diğer üyelerinin bu süreci en az zarar alarak atlatmanızda kuvvetli bir rol oynayacaktır.
Siz de boşanma kararı vermek aşamasındaysanız ve kararınızın doğruluğundan emin değilseniz, bu kararın doğuracağı sonuçları tam olarak toparlayamıyor ve bunlara kendinizi hazırlıklı hissetmiyorsanız, bu sürece kesin karar verdiyseniz süreci aileniz için en az yıpranacak şekilde yönetmek istiyorsanız bizi arayarak, konuyla alakalı uzmanından detaylı bilgi ve destek alabilirsiniz. Unutmayın, bu süreci tek başınıza atlatmak zorunda değilsiniz…